Zašto nam je potrebna trajna edukacija, mišljenje jednog blogera

Za potrebe industrijske revolucije 19. stoljeća elita novonastalih buržoaskih nacija uvidja da im je potrebno školovati do tad nepismeno seljaštvo. Rade se prvi programi opismenjavanja i educiranja za rad na više i manje složenim strojevima. Školovanje je do tad bilo privilegija bogate aristokracije.
To nisu radili da bi ljudi bili obrazovaniji i pametniji već da bi iz vašeg rada izvukli veću dobit za svoju kompaniju i bili bolji od konkurencije. Godinama su nastavni programi uspijevali pratiti tehnološki razvoj ali danas ne uspijevaju ići u korak s trendovima, pogotovo u manje razvijenim zemljama. Stečeno uvjerenje u školi poslodavcima je davalo na znanje za koliku složenost posla i koje poslove je posloprimac spreman odraditi. Godinama i iskustvom na poslu radnici u tvornici su stjecali specijalistička i majstorska znanja. Radnici su u industrijskim državama radili poslove uglavnom iste složenosti cijeli radni vijek bez potrebe za novom edukacijom.

Vrtoglavi tehnološki razvoj, interesi kapitala i velikih sila malom čovjeku ne ostavljaju puno prostora za izbor. Vremenom se provlači sintagma “cijelo-životno učenje”. Interes kapitala, da bi se održao u globalnoj utakmici traži od svog radnika sve veća i veća znanja. Manje složene poslove a za svoje potrebe, većom dobiti, seli u manje industrijski razvijene zemlje gdje je jeftinija zarada.

Nekadašnje manje industrijske zemlje, u interesu krupnog kapitala su otvorile svoje granice i interesa domaćih pohlepnih elita uništila vlastitu industriju. Mnogi nekad uspješni obrti i zanati su propali ili nestali. Jednostavno se nisu uspjeli prilagoditi novonastalim prilikama ili kako to liberalni ekonomisti kažu, nisu se prilagodili tržištu.

Danas je u državama EU pa i Hrvatske brojna vojska nezaposlenih, mladih ljudi. Obrazovani su za potrebe industrijskih država, kojih više nema a nepripremljeni za globalnu utakmicu. Danas diploma nije privilegija pametnih i uspješnih, već samo osnova za daljnji naporni rad. Nekad sigurni poslovi u državnoj službi postat će za interese kapitala takodje nesigurni i od njih se očekuje sve veća učinkovitos i efikasnost.

Dilema mladim ljudima ostaje što raditi dalje. Danas kao nikad do sad imaju komunikacijske servise i mogu komunicirati sa mladim ljudima od zapadne obale SAD, Australije, Kanade, Rusije, Kine itd. Udružite svoja znanja, učite stalno i komunicirajte. U ovom globalnom korporacijskom ratu, uz pomoć interneta nad kojim države i korporacije žele preuzeti kontrolu, mali čovje bilo iz Malezije, bilo iz Argentine mora da izadje kao pobjednik.

Naučite se da ne budete manipulirani od medija krupnog kapitala, glazbene i filmske industrije. Na žalost većina pada pod utjecaj sredstava za razbibrigu i ovisnost. To je i njihov cilj, ne žele da razmišljate. Obavezni školski programi su postali ništavni. Još uvjek vas tjeraju da štrebate i učite napamet. Nekad se u školama od učenika očekivala poslušnot i pokornost, s razlogom. U tvornici i na poslu ga je čekao majstor i poslovodja, koji je od njega tražio da ga sluša i radi ono što od njega ovaj očekuje. Danas je drugačije i kapitalisti su postali sve zahtjevniji, oni očekuju od vas sve veća i veća znanja, ako ih zadovoljavate postajete dio njihovih uspješnih timova, vukovi koji su spremni za utakmicu koja se zove globalno tržište.

Česta propagandna slika tkz. mladih, pametnih i uspješnih timova

Oni koji ne uspiju postaju dio nezaposlene vojske na burzama rada i socijalnih programa države. Učite da razmišljate. Sistemi edukacije su se takodjer globalizirali. Tražite znanja koja su vam potrebna i ne nasjedajte brojnim prodavačima magle koji vam nude svoja uvjerenja za velike novce kao da ćete sa njima lakše doći do posla. Prije no što upišete neki program obrazovanja provjerite što želite raditi i analizirajte na odredjenim servisima koliko su ti poslovi traženi. Ne nasjedajte na njihova lažna obećanja i navodna istraživanja tržišta koje su napravili ciljano, da bi zamračili novce, vas ili vaših roditelja. Mnogi danas posjeduju uvjerenja i diplome o završenim školama i fakultetima, imaju nikom potrebna znanja a nisu naučeni da razmišljaju i sami pronadju ili pokrenu svoj posao.

Oglasi

One thought on “Zašto nam je potrebna trajna edukacija, mišljenje jednog blogera

Add yours

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Gore ↑

Zagrepčanka

Zagrepčanka

Moj link

Internet marketing, promocija, IT i Web usluge

Inokosni organ

Inficiran virusom novinarstva. Liječen. Ovisan o tastaturi i znakovima ispunjenoj bjelini ekrana

strasilo.wordpress.com/

moj obračun s njima

OZBILJNA NOTA

REPOZITORIJ DOBRE GLAZBE.

STUDENTSKE BORBE

Informativni blog Kampanje za BESPLATNO OBRAZOVANJE

Учионица историје

Historia magistra vitae est

Liberty 4 Balkans

Libertarijanska ideja na Balkanu

OPPT Hrvatska

The One People's Public Trust Hrvatska

remixmuzika

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Ivan Stimac - blog

About towels, universe and everything.

Pokusna stranica

mine blog posts

Dragan's Blog on Security

Security Portal: Computers, Information & Communication Technology

Studentski - Blog

Iz života i sa nastave studenata poduzetništva

lifesteal

Just another WordPress.com site

parlamentarniizbori

Just another WordPress.com site

bkolaric

The greatest WordPress.com site in all the land!

Između Redaka

Blog o aktualnim društveno – političkim i gospodarskim zbivanjima.