Mala škola WordPressa, Tema 1: Instalacija WordPressa

WordpressOvom prilikom vam prikazujem u okviru Male škole WordPressa instalaciju navedenog CMS sustava. Radi se o jednom od najpopularnijih CMS rješenja za blog, a u novije vrijeme WordPress preuzima primat i u izradi portala. WordPress možete preuzeti na sljedećoj lokaciji u verziji 3.3.1. Ako ste pročitali moj predhodni blogpost o Web serveru, ZIP datoteku sa WordPressom raspakirate u folderu “htdosc”. Na samom startu instalacije kreirajte naziv baze podataka u PhpMyAdminu a u ovom primjeru baza nam se zove “skolawordpressa”.

Ciljni folder sa WordPress kodom

Phpmyadmin

Kad ste kreirali naziv baze podataka vrijeme je da pokrenemo browser za instalaciju WordPressa. Upisujemo adresu ili domenu gdje se naša instalacija nalazi. U ovom slučaju to je http://lacalhost/skolawordpressa . Na ovom blogpostu prikazujem samo najvažnije slajdove. One koji nisu prikazani samo se kod instalacije potvrde. Na sljedeća dva screenshota upisuju se osnovne postavke vašeg weba. U ovom slučaju, baza podataka je “skolawordpressa”, user name “root” a root password ja na svom web serveru nisam napravio tako da u to polje ne trebam ništa ni upisivati. Ako ste sve dobro upisali i napravili ovaj korak ćete proći bez problema. Ako ne moraćete se vraćati i ponovno upisivati postavke. U narednom koraku upisujete naziv sajta, administratorski password sajta i mail.

Wordpres osnovna konfiguracija

Wordpress osnovna konfiguracija

I kad smo sve to napravili ostaje nam da pokrenemo administratorski Control panel od WordPressa i sami sajt. U ovoj temi to bi bilo sve o instalaciji koja je zaista jednostavna.

Wordpress control panel

Wordpress sajt

Vezane teme:

Kako jednostavno instalirati Web server Apache i MySQL bazu podataka na PC

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s